Принцесата от Белград остави ракетата

on day fourteen of the French Open at Roland Garros on June 7, 2008 in Paris, France.

През новата година женският тенис няма да е чак толкова красив. Принцесата на аристократичния спорт Ана Иванович реши да остави ракетата на едва 29 години. Тя тръгна от разкъсвания от война Белград, където тренира в изоставени плувни басейни под експлозиите на бомбите, за да се качи на върха на ранглистата и да спечели 15 титли на женската тенис асоциация.

Много бързо тиквата се превърна в каляска. Началото на пътя й бе като от мечтите - още на 18 години спечели турнира в Канбера, а година по-късно победи Мартина Хингис, за да грабне „Роджърс къп“ и да завърши първа в „Ю Ес Оупън“ сериите. Младата звезда впечатляваше със солиден сервис, смъртоносен форхенд, крака на сърна и смелост на корта.

Още преди да навърши 20 г., тя спечели първата си титла от Големия шлем - „Ролан Гарос“, през 2008 г. Изкачи се на върха на ранглистата и всички започнаха да гледат на нея като на бъдещ доминатор в женския тенис. Но тогава се появиха първите проблеми. Ана получи възпаление на палеца, което бързо я свали от върха и на практика спря прогреса в играта й. През следващата година тя почти нямаше два поредни спечелени мача. Загубите обаче не я лишиха от вниманието на медиите. През годините Иванович се превърна в истинска звезда най-вече благодарение на външния си вид, а неудачите на корта заплашваха да я превърнат в следващата Ана Курникова.

Сръбската звезда бе решена да скъса с този имидж и опита всичко, за да се върне в играта. Сменяше треньорите по-често от екипите си, но никой не успяваше да я качи отново на правия път. На част от мъките й стана свидетел и българската публика - на полуфинала на Турнира на шампионките в София през 2013 г. Ана допусна обрат от 3:0 и два пробива, за да загуби от бъдещата шампионка Симона Халеп.

На следващата година обаче Иванович буквално възкръсна. Започна с титла в Оукланд, а една от жертвите й по пътя бе Винъс Уилямс. В Мелбърн и Серена сподели съдбата на сестра си, а годината донесе на Ана завръщане в топ 5 и общо четири титли - рекорд в кариерата й.

След втория пик в кариерата й отново последва спад, но този път причината не бяха контузии. Ана започна връзка с футболната звезда Бастиан Швайнщайгер. Бързо излезе от първите 50 в ранглистата, но това сякаш не я притесни много. През лятото двамата се ожениха на бляскава церемония във Венеция. Ана твърдеше, че смята да се завърне в турнира, но вместо това я питат дали е бременна. „Наистина ли ви изглеждам така?“, бе отговорът.

Тя определено познава много добре обратния път към върха, но реши, че няма нужда да го изкачва отново. Това би било самотно занимание, а тя вече не е сама.

 

Сър Брадли си тръгна посрамен

Брадли Уигинс едва ли е очаквал, че ще се оттегли от спорта с шумен скандал. Първият британец, спечелил Тур дьо Франс, олимпийски шампион в бягането по часовник от Лондон 2012 и притежател на още куп рекорди, изпадна в немилост в края на кариерата си. Причина бяха разкритията на хакерите „Фенси Беърс“, че колоездачът е имал множество разрешения за дългогодишна употреба на забранени

(FILES) This file photo taken on July 22, 2012 shows Tour de France 2012 winner, Yellow jersey British Bradley Wiggins, (C), wrapped in a national flag, celebrating with teammates during a parade on the Champs-Elysees Avenue at the end of the 120 km and last stage of the 2012 Tour de France cycling race starting in Rambouillet and finishing in the famous Paris-Champs-Elysees Avenue, on July 22, 2012. Bradley Wiggins announced his retirement from professional cycling on December 28, 2016, bringing the curtain down on a career that saw him become one of Britain's greatest sportsmen. The 36-year-old became Britain's first Tour de France winner in 2012 and bows out with eight Olympic medals, including five golds, and seven world titles, across track and road cycling, to his name. / AFP PHOTO / JEFF PACHOUD

вещества.

Имах късмета да сбъдна мечтата си да стигна до тези върхове“, заяви Уиго, който тепърва ще се сблъсква с разследващите органи. От бившия му отбор „Скай“ са склонни да го превърна в изкупителна жертва, за да спасят престижа на сегашната си звезда Крис Фрум, който също се е възползвал от лекарски разрешения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт