Природа и приятели ни спасяват от есенните депресии

Мрачното и студено време може да допринесе да се чувстваме зле и да засили депресивните състояния

Есента и зимата са интровертни сезони, в които можем да се посветим на собственото си себепознание, но без да губим връзката с приятелите и близките си. Връзката с природата и с приятелите е спасението от есенните депресии, съветва психотерапевтът Валентина Христова.

"Градинарството, готварството, приложните изкуства са форми на терапия, с които човекът от офиса може да се справи с това състояние", каза тя по БНР.

"Затворени в офиса, вие не знаете какво е времето навън, това създава усещането, че нищо не се променя. Всъщност в организма се случват много промени, защото той е част от природния цикъл. Консултирам хора от двадесет години насам и съм разбрала, че когато човек тръгне да бяга от свързаността си с природата, започва да се разболява. Тогава започват страховете, гневът, желанието да се съхраниш на всяка цена, без значение, че около теб има други хора", обясни специалистът.

Според Христова, забелязва се една притеснителна съвременна тенденция - хората са забравили да се събират и да си споделят поради страх. Страх, че някой, с когото ни предстои среща, е по-успешен от нас, от страх да не чуем думите си, разказани от друг, приети погрешно от трети.

Когато човек се труди, няма време да се отдава на безсмислие. Когато човек споделя, той вижда, че другият също има проблем и, че двамата подкрепяйки се, могат да научат много неща. Затова и, според наблюденията на Валентина Христова, се увеличават самотните хора, а затваряйки се, самотният човек насочва агресията към себе си. Трупа енергия, която не винаги може да оползотвори. Крайният резултат е болест, било физическа или психическа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука