Природно лечение при чести проблеми със стомаха

Десетки хиляди видове бактерии живеят в организма ни. Всички те съставят една цялост, наречена от съвременната наука „микробиом”, която не само определя как функционира нашата храносмилателна система, но и какъв ще бъде нашият апетит, дали ще сме податливи на депресивни състояния и дори дали ще бъдем слаби, красиви и доволни от живота си, твърдят учените. Как да подобрим съвместно си „съжителство”, за да сме здрави?

Проучванията на микроорганизмите в храносмилателната система през последните години разкриха пред изследователите нови данни за това, че цялостното здравословно състояние на човека в различните етапи на живота му зависи от бактериите, с които е населен чревния тракт. Друго изследване на Университета на Пенсилвания, САЩ, доказва, че ранната употреба на антибиотици унищожава някои от бактериите, които са ни нужни за контролиране на теглото, а на тяхно място се активират други и тласкат метаболизма ни в грешната посока. Установено е, че когато сложната организация на микроорганизми в тялото ни се разстрои поради някакви причини, в дългосрочен план това води до появата на тежки хронични заболявания. Именно затова е толкова важно да се погрижим за правилното си лечение при поява на стомашно-чревни проблеми като подуване на корема, газове, или спазми. Влошеното състояние на чревната лигавица може да се изрази и в множество други симптоми и оплаквания: постоянна умора и липса на енергия, поява на хранителни непоносимости и/или алергии, кожни проблеми, като акне, розацея, екзема и др., наднормено тегло, болки в ставите и/или мускулите, запек, диария, чести главоболия и/или мигрени, повишена нервност или депресивност, автоимунни заболявания. Всички те могат да са свързани с т.нар. Синдром на пропускливите черва. Много хора дори не подозират, че имат този проблем и той е главният виновник за дълъг списък от заболявания

Безопасно решение срещу болката (и не само)

Ако имаме чести проблеми със стомашно-чревния тракт, трябва да се погрижим за възстановяване на чревната лигавица и за баланса на бактериалната микрофлора.

За целта е изключително важно да променим някои хранителни навици:

- Най-добрата за всеки е традиционната регионална кухня, типична за корените му. Тъй като микрофлората се е генерирала във вековете и се предава по наследство, човек се чувства най-добре от храната, характерна за мястото, където се е родил.

- Достатъчен прием на течности. Той трябва винаги да се изчислява на базата на телесното тегло. На килограм тегло по 35 мл чиста, изворна вода дневно.

- Важно е да се намали киселинността в организма, затова трябва да се ограничи употребата на алкохол, захарни изделия и месо.

- Избягвайте храните с изкуствени подсладители и консерванти. Това са сравнително нови за нашите стомах и черва вещества и организмът не е в състояние да ги преработи. Забравете също консервираните храни, туршиите, полуфабрикатите.

- Ако постоянно страдате от подуване, болки в червата, е възможно да страдате от непоносимост към някоя храна. Храносмилателните оплаквания изчезват след спиране на храната, към която имате непоносимост. За подобни проблеми мислете и, ако постоянно страдате от запушен нос, болки в ставите, подуване, оточност, напълняване в корема, а обичайните изследвания и лечения не водят до подобрение. Най-често хранителната непоносимост е към млечни продукти и/или към глутен. Спрете за 3-4 седмици тези храни и наблюдавайте как се чувствате.

- Половината от чинията ви трябва да е запълнена с „жива храна“ – пресни плодове и зеленчуци, които не са обработвани термично.

- Освен промените в храненето, задължително включете и терапията с оригиналните Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз и немската горчивка Гастритол. Солите, които регенерират лигавицата на червата са: сол №2 калциев фосфат за възстановяване на клетъчните мембрани на чревните клетки, сол №4 калиев хлорид като основна сол на лигавиците, №9 натриев фосфат, за да се регулира алкално-киселинното равновесие, №10 натриев сулфат, която помага на перисталтиката и детокса. Поне по 5 таблетки от всяка сол на ден за няколко месеца.

- Гастритол и горчивите му билки осигуряват отделянето на стомашни сокове и помагат на храносмилането, като по този начин предпазват от подуване и спазми. Именно горчивите вещества активират нервните окончания и подобряват кръвоснабдяването и функциите не само на стомашно-чревния тракт, но и на много други органи. Добре е количеството капки Гастритол да се увеличава постепенно. Първите седмици по 10-15 капки, разтворени в чаша вода, 3 пъти на ден преди хранене. Постепенно се достига до 30 капки, 3 пъти на ден.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве