Природозащитници на протест срещу фермите за норки в България

Представители на организации за защита на животните, природозащитници и граждани ще излязат на протест срещу фермите за норки в България. Причината за недоволството е проект на Министерството на земеделието за промени в Наредбата за условията за отглеждане на  дивеч, предаде БНР.

В проектонаредбата се предлага да отпаднат всички текстове, които създават проблем за дейността на съществуващата ферма за норки в Стара Загора, твърдят природозащитниците. Според тях повече от две години, институциите си затварят очите за нередностите в тази ферма и отказват информация за начина, по който се отглеждат и убиват животните там.

Ако наредбата бъде приета, ще доведе до увеличаване на екологичния риск за околната среда и здравето на хората в региона, вследствие отглеждането на инвазивен вид, какъвто е американската норка. Проблем е и разрешаването за загробване на трупове в района. Ще се отнеме възможността за граждански контрол върху дейността на фермата, а България ще се превърне в една от малкото страни в Европа, в които този нехуманен бизнес ще се развива, категорични са организаторите на протеста.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България