Приходите от данъка върху автомобилите спадат с 5,3 на сто

Приходите от имуществени и други местни данъци през новата година в Сливен са планирани на 12,3 млн.лева, показват цифрите в проекто-бюджета на общината. Спрямо предходната година намалението е от 2 процента. Имотният данък няма да поскъпва. А приходите от данъка върху превозните средства ще спаднат с 5,3 на сто, тъй като при формирането му са заложени най-ниските ставки, определени от закона.

Общият размер на приходите възлиза на 35,8 млн.лева или с близо 2 млн.лева по-малко в сравнение с плана за 2018 година.

Новият общински бюджет на Сливен се характеризира с оптимизиране на разходите, засилена фискална дисциплина и осигуряване на средства за инвестиционната програма, в която приоритет са ангажиментите по европейските оперативни програми, съобщиха от местната администрация. Бюджетната рамка възлиза на 92 млн.лева. От тях близо 7,7 млн.лева са за капиталови разходи. С целевата субсидия от държавата ще бъдат извършени ремонти на уличната мрежа за 850 хил.лева, на тротоари – за 737 хил.лева и на алеите в гробищния парк – за над 300 хил.лева. Собствените средства, които ще бъдат заделени за капиталови разходи, са в размер на 5,3 млн.лева.

Планирани са средства за обслужване на временни и краткосрочни заеми, получени за осигуряване на финансиране по европроекти, както и за обслужване на облигационния заем на общината в размер на 2,6 млн.лева за погашения, такси и лихви. През 2019 г. община Сливен ще може да “диша” по-спокойно, тъй като успя да ликвидира всички наследени просрочия в размер на десетки милиони левове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони