Приятелски огън свали руски Ил-20 (обзор)

Сирийската ПВО поразила машината, Москва вини Израел

Русия обвини Израел за свалянето на руски военен самолет край средиземноморското крайбрежие на Сирия и заплаши с “адекватни ответни действия”, предаде Ройтерс.

Руското министерство на отбраната съобщи, че разузнавателният Ил-20 с 15 военнослужещи на борда е свален от сирийските ПВО в приятелски огън с комплекс С-200. Но ведомството заяви, че Израел е виновен, тъй като в същото време израелски изтребители Ф-16 са се прикривали зад руската машина в подготовка на атака срещу цели в Сирия. “Смятаме действията на израелската армия за враждебни”, каза говорителят на руското МО Игор Конашенков. “В резултат на безотговорните действия на Израел загинаха 15 руски бойци”, подчерта той.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е разговарял по телефона с израелския си колега Авигдор Либерман и заявил, че Москва държи Израел “изцяло отговорен за свалянето на самолета”.

Москва обяви, че машината Ил-20 е изчезнала от радарите, докато се е подготвяла за кацане в авиобазата “Хмеймим” в Западна Сирия късно в понеделник, когато израелски изтребители и френски военноморски сили в района са предприели удари срещу цели в същия район на арабската страна. Франция отрече нейни кораби да са изстрелвали ракети.

“Не може израелските пилоти да не са видели руския самолет, който е кацал от височина 5 км. Но те все пак умишлено са предприели тази провокация”, каза още Конашенков.

По-късно руски военни кораби локализираха мястото на падането в Средиземно море и извадиха от водата тела на загиналите, техни лични вещи и отломки от машината, която паднала на 27 км от Баниас, провинция Латакия.

“Изключително сме притеснени от този инцидент”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който обаче се въздържа от коментари за вероятно влошаване на отношенията между Русия и Израел.

В последвала реакция израелските военни изразиха съжаление за случилото се и признаха, че действително са осъществили удари срещу завод за производство на оръжие за ливанското движение “Хизбула”. Но армията настоя, че сирийската ПВО са изцяло виновни за свалянето на самолета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят