Пробация и порицание за учителка, малтретирала деца

Старша учителка в Център за специална образователна подкрепа в Шумен /бившето Помощно училище "В.Друмев/ се отърва с пробация и порицание за пет доказани случая на малтретиране на деца. Розалина Христова е сключила споразумение с прокуратурата, а Районният съд в Шумен е одобрил да търпи наказаните от 12 месеца пробация. През това време два пъти седмично ще се среща и подписва пред пробационен служител, няма да има право и да променя настоящия си адрес. Педагожката ще бъде порицана и с оповестяване на деянието й на табло в община Шумен. Дължи и 209 лв. деловодни разноски.

При сключване на споразумението тя е признала вината си, че е тормозила децата в периода от 1 март до 31 март 2017 г. В решението се казва, че е изтезавала малолетната М.С.Х., като системно й нанасяла удари с ръка по главата, скубала и дърпала косата й, нанасяла й удари с крак по тялото, нанасяла удари с пръчка. Изтезавала и малолетния Н.К.Х., като системно му дърпала ухото, удряла го по лицето, нанасяла му удари с крак по тялото. Старшата учителка е изтезавала и друго момче - С.Р.Ю. с шамари. Същите похвати прилагала и за З.В.В. плюс ритници. Шамаросвала и Ц.Ц.Т. и дърпала ухото му. Деянията са запечатани на пет диска и те остават като доказателства по делото. Определението на съда е окончателно.

Христова е уволнена дисциплинарно още през май 2017 г., каза за "Труд" директорът на Центъра Мария Пенева. След уволнението педагожката с 30 г. стаж дори завела трудово-правно дело срещу уволнението си, но то е било прекратено. Пенева разказа, че учителката е тормозила децата, които трудно говорят и са със специални образователни потребности, по време на учебни часове. В класните стаи имало камери и деянията й лъснали от записите. Оплакал се и родител, чието дете не можело да говори, но поведението му у дома породило съмнения.

46 деца се обучават в Центъра, който е с много добра материална база.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони