Пробвайте да ми вземете медалите, обяви въоръжен Асбел Кипроп

Асбел Кипроп, в средата

Пробвайте да ми вземете медалите – изригна в туитър кениецът Асбел Кипроп, олимпийски шампион на средни дистанции.

И пусна своя снимка с оръжие в ръка. А заплахата звучи страховито, все пак лекоатлетът е кадрови офицер от кенийската полиция.

Реакцията на шампиона бе провокирана от намерението на Международната федерация (ИААФ) да отнеме медалите му заради 4-годишна дисквалификация за употреба на кръвен допинг (ЕПО), взета през ноември 2017-а. Наказанието тече от февруари 2018 г.

Според Кипроп делото срещу него е изфабрикувано, а заплахата с оръжието е... игра с публиката. Всъщност, медалите, спечелени в невероятната му кариера, никой няма да му ги отнема и те ще си останат негови. Защото са спечелени преди 2017-а, откогато тече наказанието. Олимпийски шампион той става в Пекин 2008, след като получава златото заради дисквалификация на Рашид Рамзи (Мароко). А със световни титли триумфира през 2011, 2013 и 2015 г.

Всъщност лекоатлетът има съмнение, че пробите му са взети по надлежния ред. Когато го проверяват, той не дочаква контейнерите да бъдат запечатани пред очите му, а хуква да преведе пари по сметката на един от проверяващите. После пробите са изпратени в Стокхолм, а там вече установяват наличие на ЕПО. От момента на взимането на пробите до изпращането им за Швеция те се съхраняват в хладилника у дома на единия от допинг ченгетата. И според Кипроп тогава е станала машинацията.

Но решението е взето, бегачът е наказан за 4 г. и името му се асоциира с нарушаване на антидопинговите правила, а всичките му победи вече изглеждат не толкова чисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт