Пробват над 300 терапии за COVID-19

Клиничните прочувания на “Ивермектин” са на различен етап, най-новите са стартирали преди дни.

Университети, научни институти и болници работят с доброволци

Върху хиперимунна плазма работят в Италия

Върху над 300 клинични проучвания за терапии срещу новия коронавирус се работи в света, в опит да бъде открито лечение. Това сочат данни на Департамента по здравеопазване на САЩ.

Университети, научни институти и болници в множество държави опитват различни лекарства и/или комбинации от медикаменти срещу заразата.

Една от най-новите описани терапии се основава на медикамента дефероксамин, който се използва при натрупване на желязо в организма. Тя се прилага в изследване с 50 доброволци в университета по медицински науки в Керманшах, Иран. Проучването е започнало на 3 април и се очаква да приключи догодина.

В медицинския център на университета в Канзас пък залагат на лосартан, който е познат като препарат за лечение на високо кръвно налягане. Отново в група от 50 доброволци на 25 март е започнало тестването на лечението. Финалът ще бъде през октомври.

На хиперимунна плазма от хора, които са се възстановили след вируса, разчитат учени в италианския град Павия, област Ломбардия. Предвидено е лечението да се прилага 3 пъти дневно в продължение на 5 дни.

В същото време само преди ден в медицинската платформа Antiviral Research бе обявено, че се проучва влиянието на ивермектин, медикамент срещу краста, върху лечението на COVID-19. Ивермектин е одобрен като антипаразитен препарат, но в лабораторни условия показва широкоспектърна антивирусна активност. Ивермектин се сочи като добър инхибитор на причинителя на вируса (SARS-CoV-2), с еднократно допълнение към Vero-hSLAM клетки. Само 2 часа след заразяването със SARS-CoV-2, медикаментът води до намаляване на COVID-19 и 5000-кратно намаляване на вирусната РНК в рамките на 48 часа.

 

Проф. Иво Петров, национален консултант по кардиология, пред “Труд”:

В медицината всичко е въпрос на доза и на риск

Проф. Иво Петров е завършил медицина през 1992 г. в МУ-София, а след това и “Здравен мениджмънт”. Преминал е обучение по стрес ЕхоКГ във Висбаден, Германия, по Инвазивна кардиология и радиология в Института по Кардиология и Сърдечносъдова хирургия към Фондация Фавалоро, Буенос Айрес. От 2010 г. е началник на клиниката по Кардиология в Аджибадем Сити Клиник и национален консултант по Инвазивна кардиология. От април 2018 г. е професор към катедра вътрешни болести на МФ на СУ “Св. Климент Охридски”. Зам.-председател на Столичния общински съвет.

- Проф. Петров, анонсирахте нов медикамент, който е добре познат вече срещу краста - Ивермектин, който се използва успешно срещу COVID-19. Какви са параметрите му на действие?

- Ивермектин е антипаразитно лекарство, по подобие на хлороквин, който вече е залегнал в клиничните ръководства за COVID-19, също има такова антипаразитно действие, защото маларията също е паразит. Ивермектинът е един от антипаразитните агенти, които са създадени пез 70-те години на миналия век в резултат на култура от бактерии, твърде близък е до антибиотиците, без да е такъв. До този момент е спасил милиони човешки животи най-вече в Африка, Югоизточна Азия, където са разпространени повече паразитни заболявания като тениите, крастата. Любопитно е, че ивермектин има ефект и при въшки. Както и при повечето антибиотици, тук също наблюдаваме по-широко действие. Имаме примери за антибиотици, които се използват и като антиканцерогенно действие и се прилагат в онкологията. Изследователските институти са установили, че Ивермектин дава надеждни данни при COVID-19.

- Колко време ще отнеме да се впише в алгоритъма за лечение?

- Нещата са в много ранна фаза. Това е категорично доказано инвитро и тепърва трябва да се тестват идеята и тезата, че може да действа и в клинични условия, а не само в епруветка. Но за да се постигне концентрация в човешкото тяло, в зоните, където вируса постъпва, т. е в бронхите, може да е необходима толкова висока концентрация, че се направи забранителна доза на лекарството. То не е абсолютно безобидно и може да има странични ефекти, които пък да го направят абсолютно неприложимо. В медицината всичко е въпрос на доза и на риск. Слава Богу, не може да се купи без рецепта, защото ще е безумия някой да тръгне и да си купува ивермектин за самолечение. Но важно е, че наблюдаваме пореден пример, както са и лекарствата срещу СПИН - те също им се възлага надежда, че ще могат да действат и при COVID-19. По същият начин и хлороквин, който използваме при малария. Това е пример за нова индикация на вече утвърдени такива. Старите индикации на медикамента остават, но имаме налице и нова. Неслучайно и от Китай препоръчват комбинация от няколко антивирусни агента, а не само от един. И примерите са хлороквин с азитромицин, хлороквин с ремдесевир и тн. Затова и най-вероятно няма да имаме един, единствен медикамент, който да е срещу COVID-19, а по-скоро ще бъде комбинация от други агенти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве