Пробват новите правила на „Дан Колов“

Bulgaria's Elis Guri (R) wrestles with Sweden's Jimmy Lidberg (in blue) during their Greco Roman 96 kg gold medal match at the Senior Wrestling World Championship in Istanbul on September 12, 2011. AFP PHOTO / MUSTAFA OZER (Photo credit should read MUSTAFA OZER/AFP/Getty Images)

Новите правила, които планира световната централа по борба (UWW), ще бъдат изпробвани на международния турнир „Дан Колов - Никола Петров“. Надпреварата е в Русе на 8 и 9 април, а утре и вдругиден в хотел „Рамада“ ще има съдийски семинар, на който ще бъде решено конкретно кои от нововъведенията ще бъде тествани. Основната промяна се очаква да е премахването на задължителния партер при класиците. Някои от схватките на класиците по време на игрите Рио 2016 предизвикаха спорове за съдийски решения и критики за пасивни действия и залагане на сигурност вместо търсене на атаки и зрелищност.

Форумът ще бъде открит от президента на UWW - сърбина Ненад Лалович.

Междувременно продължава да расте броят на заявките за участие в турнира. Очаква се на тепиха да излязат над 400 борци от 35 страни, сред които САЩ, Русия, Иран, Азербайджан, Грузия и др.

Някои от съставите вече са у нас и са на лагер с националите ни. Класиците се готвят в Тетевен, свободния стил мъже в комплекс „Диана“ в София, а жените в Самоков.

Утре класиците ще участват в отборен турнир „всеки срещу всеки“ - част от новата стратегия за подготовка и състезания в родната борба. В надпреварата ще участват по 4 състезатели във всяка категория, но се допуска толеранс до 4 кг, тъй като борците все още не са влезли в категориите си за турнира. Меренето е тази вечер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт