Пробив в митниците в доклад на ОЛАФ

Подправяни са данни за камиони

Пробив в компютърната система на Агенция “Митници”, при който са подправяни данни за преминали транзитно камиони, влезе в доклад на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Той е разкрит благодарение на активната работа на българската митническа администрация и по сигнал на Агенция “Митници”.

От ОЛАФ са проверили 110 транзитни декларации, докладвани от Агенция “Митници”, която е установила, че операции са били неправомерно завършени.

Транзитни операции са задействани в различни държави от ЕС като Полша, Унгария, Германия, Франция, Литва и Словакия, като стоката е трябвало да бъде получена в Сърбия и Турция. Но при проверка на българските митнически пунктове, където стоките е трябвало да бъдат обработени, се установява, че камионите никога не са преминавали от там. Българските митнически власти са информирани от сръбските и турските си колеги, че въпросните камиони никога не са влизали на територията на тези две страни. Неправомерното завършване на операциите е извършено чрез използване на зловреден софтуер, което е направило възможно дистанционно проникване в Българската система за управление на транзита, посочват от ОЛАФ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право