Провалят се преговорите за ТПТИ между ЕС и САЩ

Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел

Преговорите между ЕС и САЩ за Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) се провалиха. Това е заявил вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел и министър на икономиката, цитиран от "Индипендънт". По думите му по нито една глава от договора не е постигнато съгласие между двете страни.

Напредъкът в преговорите е минимален. До момента съществени споразумения ЕС и САЩ не са постигнали през нито един от 14-те етапа на преговори.

Междувременно от ЕГИ - сдружение от над 500 неправителствени организации в Европа, съобщиха за предстоящи повсеместни протести на Стария континент през есента. Те ще бъдат насочени срещу ТПТИ и подобни на него споразумения, включително СЕТА. В електронна подписка недоволството си вече са изразили около 3,5 млн. души. Преговорите със САЩ де факто се провалиха, въпреки че никой не го признава, посочва Габриел.

Над 1500 пък са общините в различни държави от ЕС, включително от България, които се обявиха за зони, освободени от опасното търговско споразумение.

Критиките срещу ТПТИ са свързани със секретността му и с риска от занижаване на европейските стандарти за безопасност на храни и стоки. ТПТИ ще позволи и големи корпорации да съдят държавите, в случай че със свои политики за безопасност на потребителите въвеждат допълнителни изисквания, пречещи на печалбите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа