Провериха Райския залив за път и строежи

Снимка: Архив

ДНСК: Маха се строящо се заведение, пътят до залива е само пешеходен

РДНСК провери сигнал за незаконно строителство и изливане на мръсни води в "Райския залив" край Созопол. Плажът е отдаден под наем на общинския съветник Стойчо Неделчев от Созопол /ГЕРБ/. Намерението, по думите на концесионера, е да почисти плажа и да сложи чадъри, да се изгради и ресторантче за пържена риба.

След проверката обаче става ясно, че строящо се заведение в залива е в нарушение и ще бъде премахнато, а път има, и той ще остане само пешеходен за туриститите, желаещи да стигнат до плажа.

Общинският съветник заяви, че още никой от институциите не се е свързал с него. Не е ясно за кой строеж става дума, коментираха местни жители.

От ДНСК заявяват, че на 23.04.2019 год. е извършена от служители на ДНСК проверка на място и по документи. За морски плаж „Райски залив“ има одобрена от Министерството на туризма схема на 28.02.2019г. за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения, като под номер 11 от схемата е предвидено на територията на плажа да се разположи едно заведение за бързо хранене с площ 52м2 и допълнителна търговска площ 57м2, се казва в отговора.

Съобразно одобрената схема е издадено от гл. архитект на община Созопол разрешение за поставяне №8/14.03.2019г. за преместваем обект: „Заведение бързо хранене“, за срок от 5 години.

При извършена предходна проверка от служители на община Созопол са установени при поставянето на обекта нарушения, касаещи начина му на изграждане. На място вместо разрешения преместваем обект е изпълнен строеж с фундамент в нарушения на действащите разпоредби по устройство на територията.

Във връзка с допуснатите нарушения е съставен от служители на община Созопол констативен акт №11/ 22.04.2019 год., като след изтичане на срока за възражения по акта, предстои издаване на заповед от кмета на община Созопол за премахването му.

Съгласно утвърдения устройствен режим за района, достъпът до плажа е осигурен само като пешеходен, като е изпълнена бетонова пътека със стъпала, за слизане до плажа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България