Проверка показа: Всички лифтове са техничеси изправни

За период от 23 ноември до 8 декември инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извършиха проверки и изпитвания на всички въжени линии в курортите. Към днешна дата съоръженията са технически изправни. Това съобщиха от пресцентъра на ДАМТН.

Сред проверените обекти са 10 пътнически въжени линии с приблизителна дължина 19 283 м. в Банско; 6 въжени линии с приблизителна дължина 10 852 м. в Боровец; 8 пътнически въжени линии с приблизителна дължина 14 094 м. в Пампорово.

По-рано през лятото бяха направени изпитвания на 6 въжени линии на територията на Витоша с ползвател „Витоша ски“ АД. Изпитанията бяха проведени успешно, като следва да бъдат извършени и две функционални проверки за състоянието на съоръженията, в съответствие с изискванията за безопасната им експлоатация.

Всички съоръжения са проверени по 17 показателя: за наличие на маркировка за съответствие на предпазните устройства; за съответствие на въжената линия с документите, представени при нейното регистриране пред органите за технически надзор; наличие на маркировка за съответствие на машините, вградени във въжените линии; визуален преглед на въжената линия, включително на трасето и станциите; функционална проверка на действието на механизмите посредством включване на главното и на резервното задвижване на въжената линия; действието и настройката на предпазните устройства; състоянието на въжетата, техните заплетки и краища и на релсите; воденето на транспортните въжета по трасето на въжената линията и в станциите; състоянието на опъващите и хващачите, свързването им към теглещото или транспортното въже и връзката им с носачите или тегличите; функционирането на всички спирачни системи с главното и с резервното задвижване при най-неблагоприятни условия; състоянието на фундаментите, скрепителните елементи и стълбовете; изправността на превозните средства и тегличите, както и тяхното безопасно преминаване през станциите; изправността и функционирането на средствата за свръзка и сигналните устройства; наличието и състоянието на спасителните средства, на правилното им използване от персонала и на местата за съхранението им, съгласно плана за евакуация и спасяване; състоянието на маршрутите за извеждане на пътниците при евакуация; сертификатите за контрол без разрушаване на хващачите, носещите, транспортните и теглещите въжета на въжените линии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България