Проверка установи: 44 нарушения за четири дни при продажбата на коледна украса

44 нарушения само за 4 дни при продажбата на светлинна коледна украса, установиха проверяващите от Държавната агенция за технически надзор в страната, информира БТВ.

Засилените проверки в търговската мрежа продължават, а отговорност за безопасността след инсталирането на украсата носят собствениците.

Фигурите на Дядо Коледа, Снежанка, шейната и елените са любимо място за снимки на централния площад във Варна. Въпреки забраната, по тях често се катерят и играят деца.

В Пловдив, докато проверяваха търговски обекти, инспекторите забелязаха неправилно монтирана външна украса. Една от връзките е опасна и не отговяра на необходимата степен на защита при влажност.

„Тъй като тя е изложена на външни атмосферни условия, има опасност от токов удар, ако някое дете пипне”, обясни Тодор Кесяков от „Надзор на пазара” към Дирекцията по метрология в Пловдив.

Светещите гирлянди за дома също могат да бъдат опасни, ако са с тънки кабели и ненадежден трансформатор. Те трябва да отговарят и на задължителното изискване - разстоянието между щепсела и първата лампа да е минимум метър и петдесет.

Съветът е всеки път да проверявате внимателно продукта, който купувате и да четете инструкцията за употреба, която задължително трябва да е на български.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България