Проверяват дали Местан е говорил по телефона при удара

Така изглеждаха двата автомобилите след катастрофата. Снимки: 24rodopi.com

Близките на почерненото семейство: Дано няма двоен аршин

Взета е книжката на лидера на ДОСТ

Телефонът на Лютви Местан ще бъде проверен дали е бил в режим на разговор в минутите и секундите, в които е настъпила жестоката катастрофа. Не е изключено да е било отвлечено вниманието на политика, докато шофира и това да е станало причина да отнеме предимството на друг автомобил, движещ се по главния път Кърджали-ГКПП Маказа, казаха пред Труд” запознати с разследването.

Лидерът на ДОСТ бе обвинен за тежкия инцидент в неделя следобед, при който загина пеленаче на 6 месеца, а родителите и 9-годишния му брат бяха ранени. Сблъсъкът стана на Т-образно кръстовище при село Загорска, където Местан навлезе с “Фолксваген” и препречи пътя на БМВ-то със семейството на 32-годишния Юсеин. Политикът е бил с придружители, но те пътували в колата зад него.И той, и приятелите му твърдят, че е спрял на знак “Стоп”, но въпреки това е потеглил за ляв завой, без да забележи идващото БМВ. Местан твърди, че е вече се е бил престроил в своята дясна лента и там е станал сблъсъкът.

Близки на Юсеин, които са били допуснати при него в болницата, твърдят, че той е добър шофьор и не е карал с превишена скорост – към 90, най-много до 100 км/ч. Видял “Фолксваген”-а на кръстовището, но не мислел, че ще потегли. За да избегне удара опитал да мине вляво (виж 2-те схеми).

Юристи обясниха пред «Труд», че при подобна ситуация не може да става дума за вина на Юсеин, че е навлязъл в насрещната лента, тъй като предимството му вече е било отнето и той е бил принуден да търси начин да спаси себе си и близките си.

Разпитите по случая продължават, предстоят още огледи на двата автомобила, които са иззети по делото като веществени доказателства, както и назначаване на автотехническа експертиза. До момента са назначени съдебно медицински експертизи, които да дадат заключения за смъртта на 6-месечното дете и за нараняванията на тримата пострадали, съобщиха от прокуратурата. И допълниха, че временно е взета книжка на Местан и му е наложена забрана да пътува в чужбина.

Четири катастрофи с шестима ранени са станали през последните 3 години на същото кръстовище. Това съобщиха от полицията в Кърджали. През миналата година са станали две катастрофи с 5-ма ранени, а през 2017 г. не е имало нито една.

На денонощие

5000 автомобила преминават през кръстовището

Кръстовището на пътя Кърджали–Маказа при село Загорско е проектирано, построено и сигнализирано по всички правила на нормативната уредба, по които са изградени всички кръстовища, казаха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Проектът за пътна сигнализация бил изготвен съобразно Закона за движение по пътищата и бил съгласуван от „Пътна полиция“. Средно на денонощие в участъка преминавали над 5000 превозни средства и от пускането на отсечката в експлоатация през 2014 г. досега в района на кръстовището при село Загорско нямало пътни инциденти, твърдят от АПИ. От агенцията апелираха всички експерти от неправителствения сектор и медиите да се въздържат от разпространяването на необосновани и невярни твърдения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България