Проверяват дали роми са били шофьор в Пещера

Апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов се самосезира след публикация в медиите

Апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов се самосезира и разпореди на Окръжна прокуратура-Пазарджик да извърши проверка по повод публикации в медиите за извършен побой на шофьор в Пещера.

Проверката, разпоредена от апелативния прокурор Иван Даскалов е във връзка с материал под заглавие „Поредно безчинство, роми пребиха зверски шофьор на автобус в Пещера”, и трябва да приключи в тридневен срок, като за резултатите от нея медиите ще бъдат своевременно уведомени. Информацията, появила се в столичен сайт, е по сигнал на читател, който станал „свидетел” как опечалени роми пребили шофьор на автобус, нает да ги вози на погребение в Пещера, след като побеснели, че в рейса нямало климатик. Тогава накарали шофьора да ги вози до гробищата на отворени врати, но той отказал и по тази причина десетина от 70-те пътника в автобуса се нахвърлили върху него и го смлели от бой. Според автора на сигнала случката била отпреди няколко дни, но досега е прикривана, макар че веднага била повикана полиция и при появата й ромите се разбягали.

След час служителите на реда отишли да арестуват побойниците, но били посрещнати в ромския квартал с резачки за дърва и колове, при което полицаите се оттеглили, твърди още подателят на сигнала. Според него има подадена жалба за инцидента, а пострадалият е освидетелстван с медицинско свидетелство за нанесени средни и тежки телесни повреди, но от местната полиция в Пещера отказали отказват да продължат работа по случая и до момента няма нито един задържан за зверския побой над автобусния шофьор, който бил умело прикрит и потулен от институциите в родопския град.

Според говорителя на Областна дирекция на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов въпросната информация е силно преувеличена, макар че в полицията имали данни за подобен случай и подаден сигнал, но не от шофьора на рейса, а от баща му.

„Веднага на място е изпратен полицейски екип, но когато колегите са отишли, рейсът вече е бил тръгнал. Сами разбирате, че няма как пребит човек да шофира, още повече пък да вози пътници. По наши данни става дума единствено за спречкване и заплахи, а не за нанесен побой. Ако някой има информация за по-сериозно престъпление, нека подаде сигнал до полицията в Пещера или най-близкото РУ наъ МВР, готови сме да се отзовем веднага. Но да се представят и преекспонират преувеличени и непроверени неща, особено след случилите се няколко етнически конфликта в страната само през последните дни, е не само некоректно, но и опасно", коментира още Мирослав Стоянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право