Проверяват двете болници, лекували починалата от грип родилка

Здравният министър проф. Николай Петров

Медицинският одит ще проверява и двете АГ болници, в които е била лекувана родилката, която почина от усложнения след прекаран грип. Здравният министър е разпоредил изрично проверката, въпреки че според проф. Николай Петров привидно и двете болници са изпълнили протоколите за действие, информира БНТ.

Медицинската общност у нас все още не е постигнала разбирателство по повод препоръчителната имунизация срещу грип на бременни и деца. Страната ни е една от малкото, в които тази ваксина не се препоръчва на бременните.

Здравният министър също така обясни, че се обмисля въвеждане на правила за това, кой и колко дни може да издава болнични. "Има сега действаща нормативна уредба - в момента текат проверки, сега има няколко направени, днес текат на други места. Естествено е, че това са места, където има драстичен ръст на цифрите, които ни подава НОИ. Имаме план обаче да задълбочим по работата и в нормативната уредба санкционният режим. И днес имахме среща с председателя на БЛС за това какъв да бъде срокът, който може да дава джипито, след което вече може да се намесва ЛКК. Това се дискутира", каза проф. Николай Петров.

Днес пред Комисията по здравеопазване министър Николай Петров докладва актуалното изпълнение на двата европейски проекта, касаещи модернизацията на спешната медицинска помощ в страната. Първият е за обновяване на сградния фонд и оборудването в системата на спешна помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 на стойност 163 502 132 лева, а вторият - за подобряване на условията за лечение на спешните състояния“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ на стойност 7 000 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве