Проверяват за коронавирус трима шуменци, върнали се от Италия

Изп. директор на МБАЛ-Шумен д-р Димитър Костов

Двама се почувствали зле, издириха и трета жена

Трима шуменци ще бъдат проверени за коронавирус, резултатите от взетите проби се чакат в петък. Те са се завърнали от Италия в неделя вечерта и са пътували в една кола. Двамата - момче на 23 г. и момиче на 20 г. се почувствали зле и са потърсили спешна помощ във вторник вечерта. Отишли сами към 20 ч., след престой в Спешното в изолирано помещение, са настанени и в изолирани стаи в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Шумен, обясни нейният изп. директор д-р Димитър Костов.

Момчето било с треска, момичето се оплаквало от парене в очите, носа, гърлото, мускулни болки. "Тъй като са пребивавали в район, където има случаи на коронавирус и тези симптоми говорят за възможно заболяване, са приети и изолирани", каза д-р Костов. Вечерта във вторник момчето е имало температура 37,8 градуса, но в сряда двамата са без температура и в добро състояние.

Инспектори от РЗИ-Шумен изясняват всички контактни с двамата и така стигнали до третия човек в колата - жена, която намала оплаквания, но също от сряда следобяд е в болницата. И от тримата са взети секрети от гърло и нос, и са изпратени за изследване в София за коронавирус.

Дори да са отрицателни, ще се вземат втори проби. По думите на д-р Костов е възможно всичко да се окаже безобидна история. Той не коментира повода за посещение в Италия. Тримата са посетили изложение, били са и на екскурзия.

Лекари влизат при пациентите само със специални облекла, маски и очила. На първо време болницата разполага с достатъчно, очаква се и нова доставка.

Междувременно усложнява се обстановката с грипа и се наблюдава втора вълна - болницата е пълна и по-специално инфекциозно, детско и вътрешно отделение. "Не достигат легла по здравна каса, по принцип има, може и още да се разкрият, но има ограничение на това, което се плаща", коментира Костов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България