Проверяват картечен пистолет иззет от наркобандата от Разград и за други престъпления

Организираната група била дебната от месеци

Проверка на едно от иззетите оръжия, от организираната група със супермодерната наркооранжерия в Разград, ще установява дали с него не са извършвани тежки престъпления в страната. Това стана ясно на пресконференция на Окръжна прокуратура и областната полиция в Разград по повод разбиването на престъпната група, от която са иззети и сериозен брой оръжия. Едно от тях, картечният пистолет „Скорпион”, който бил забранен за притежание от частни лица, ще се проверява на национално ниво, за да се установи дали гилзите от него не са намирани при други престъпления.

Както „Труд” съобщи, наркооранжерията беше разкрита в неделя в помещение на спортната зала на бившия завод „Диамант” в Разград. На място са били задържани трима мъже от Разград, а в последствие арестувани още двама, от Варненско и Сливенско. Задържаните са на възраст от 23 до 38 години. От тях са иззети самоделен боен пистолет, картечен, газов пистолет, револвер и пневматична пушка. Намерени са пари, телефони с координати на дилъри, лаптоп и други, свързани с престъпната дейност.

Окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров и директорът на полицията Ивайло Йовчев съобщиха, че всеки от петимата участници в организираната група е имал строго определена роля в престъпната йерархия. Още през юли миналата година в полицията била получена информация, че предстои разработването на такава оранжерия за марихуана.

През ноември, един от мъжете от Разград сключил договор за наемане на помещения към залата, където в последствие били направени всички инсталации. С тях се заел втори участник, който доставил всичко от Холандия, като се ангажирал и с монтажа. Всичко било под надзора на 34-годишния мъж от Сливен, който имал специфични познания за отглеждане на наркотични растения. За него ще се проверява дали не е бил консултант и при разработването на оранжерията, която беше разкрита неотдавна в града му. Четвъртият от мъжете бил ангажиран с контактите с дилърите в Разград и Варна, а последният играел ролята на наказател, който събира по всички възможни начини закъснели плащания.

В четвъртък ще бъде внесено искане за налагане на постоянен арест на петимата. За двама от тях имало данни, че имат сериозни връзки в чужбина и лесно може да се укрият. Всички били криминално проявени, но не били осъждани.

Намерените в оранжерията 9 растения, вече били готови за прибиране на първа реколта, но имало заложени саксии за следващата, както и семена. Там имало и над половин кг. изсушена и готова за пласиране стока.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право