Проверяват кой рови дюните на "Смокиня"

Снимка: Архив

Бургаската екоинспекция /РИОСВ/ е извършила незабавна проверка след сигнал, че са разровени пясъчните дюни на къмпинг "Смокиня". По време на проверката се установи, че са увредени дюнни местообитания в природна забележителност пясъчни дюни местност „Каваци“, казаха от инспекцията в неделя.

По време на проверката бил установен извършителят на деянието, а увреденият имот е част от Морски плаж „Смокини“ север – изключително държавна собственост, вид на територията Защитена, НТП Крайбрежна плажна ивица, отдаден на концесия или под наем от Министерство на туризма.

В първият работен ден, РИОСВ Бургас ще извърши повторна проверка за определяне на точни координати от засегнатия имот.

На проверката ще бъде поканен концесионера или наемателя на плажа, който ще бъде подведен под административно наказателна отговорност.

Експерти на екоинспекцията са проверили и друг сигнал- за незаконно строителство на Иракли.

Установено е, че обектите, за които се говори, граничат с морски плаж „Вая“ в землището на село Емона, община Несебър. Мястото е популярно като „Плаж Иракли“, но в действителност плажът „Иракли“ се намира на юг от плаж „Вая“.

Строителството засяга частни имоти в местността "Кладери" в землище на село Емона, които са били заети в миналото от пионерски лагер. Дейностите по строителство са част от съгласуваното инвестиционно предложение , одобрено с Решение № БС-10-6/11.08.2011 г.

През 2013 г., директорът на РИОСВ-Бургас, наложи принудителна административна мярка за спиране на строителството за отклонение в строителните параметри, като издаде заповед № РД-3/21.01.2013 г. Заповедта беше обжалвана в Административен съд в Бургас и отменена. С Решение № 13356/7.11.2014 г., Върховният административен съд се произнесе в полза на инвеститора.

След произнасянето на съда, РИОСВ-Бургас няма правно или законово основание за спиране на строителството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България