Проверяват сделки с електронни пари

Глоби до 10 млн. лева за неспазване на закона

Сделки с електронни валути ще бъдат проверявани за пране на пари. Това ще става, ако платежният инструмент е презаредим или има максимален месечен лимит на плащания при покупко-продажби за над 150 евро, използва се само за купуване на стоки или може да се захранва с анонимни пари. Това е записано в проект на Закон за мерки срещу изпирането на пари, обявен от ДАНС и МВР за обществено обсъждане.

Новият нормативен документ е със 125 члена, докато старият се състои само от 24 члена. Законът трябва да приведе българското законодателство в съответствие с европейска директива. Според документа задължително ще се проверява клиент, включително и политици, който открива сметка или извършва банков превод за над 15 000 евро или сделки за над 5000 евро в брой. За следенето на тези мерки са задължени банки, обменните бюра, застрахователи, пенсионни дружества, инвестиционни посредници, нотариуси, търговци на оръжие и петролни продукти, професионални спортни клубове, политически партии и много други институции и организации. При съмнение те трябва да уведомяват ДАНС. За неспазване на закона глобите могат да стигнат до 10 млн. лв.

По данни на ДАНС през 2015 г. са били спрени съмнителни операции за 40 млн. лева. Разкрити били и финансови машинации за 2,6 млрд. лева. Според проучване на ООН в света годишно се „изпират“ 1,6 трилиона долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България