Проверяват шуменци за такса "куче"

Общински инспектори започват проверки в Шумен на стопаните, които водят домашни любимци, дали са подали декларация за притежанието им. Служителите ще проверяват и дали е платена годишната такса, която е 12 лв. за града и 5 лв. за селата.

От собствениците ще се изисква документ, че кучето е регистрирано в данъчната служба. Дължимите суми са регламентирани в общинската наредба за местните такси и не са променяни от години. Собствениците пък са задължени да заплатят годишната такса до 31 март. От плащане са освободени водачите на инвалиди, служебни, кастрирани и ловни кучета, както и такива с поставен микрочип за първата година от тяхната регистрация. През миналата година в общинската хазна са постъпили под 1900 лв. от 214 собственици.

От общината припомнят, че по време на разходка собствениците са длъжни да носят ветеринарно-медицинския паспорт, с който се удостоверяват здравният статус на домашния любимец и името на собственика. В случай, че не бъдат предоставени документите, ще се предприемат административни мерки.

18 площадки в различни места на Шумен са определени за свободно разхождане на кучета, но те не се спазват. Съгласно Наредбата за отглеждане на кучета в общината има пълна забрана за влизане с любимци на каишка в детски, здравни и учебни заведения, на обществени места, предназначени за отдих на граждани, спортни и детски площадки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони