Прогноза за въздуха в София три дни предварително

Нивата на фини прахови частици в София вече са ясни няколко дни предварително.

Експерти обсъждат екомерки на конференция утре

Раздават 30 печки на бедни семейства

Столичната община вече работи с прогнози за състоянието на въздуха в София за три дни напред. Два пъти дневно данните постъпват от системата за ранно предупреждение за замърсяване с фини прахови частици, която учени от БАН разработиха по поръчка на градската управа. Това съобщи пред “Труд” директорът на НИМХ към БАН проф. Христомир Брънзов.

Проектът бе възложен на експертите в началото на годината и трябваше да заработи преди началото на отоплителния сезон. Той е част от програмата на общината за справяне с мръсния въздух.

“Системата работи от първи септември. Правят се прогнози три дни предварително за София за условията за замърсяване в пет градации на опасност”, уточни проф. Брънзов. Данните се обработват с помощта на суперкомпютъра на БАН “Авитохол”, тъй като иначе биха отнели години за разчитане.

Следващата стъпка е на градската управа, която обмисля какви мерки ще се взимат при опасност от замърсяване и какви санкции ще налага.

Утре в столицата започва конференция за подобряването на качеството на въздуха, организирана от МОСВ.

Междувременно Столичният общински съвет реши да даде на 30 социално слаби домакинства в “Нови Искър” екологични пелетни печки. Пилотният проект също е част от мерките за по-качествен въздух, сред които е и редовното миене на улиците.

 

В столицата

83 пъти скок в продажбите на годишни карти за пътуване

Продажбите на карти за градския транспорт в София значително са се увеличили. Най-голям е ръстът в броя на купените годишни карти за пътуване. Там увеличението е от 83 пъти. От 262 през 2016 г. те са се увеличили на 22 392 през тази година. Търсенето на еднократни билети е намаляло почти на половина. Това е станало след увеличаването на цената им на 1,60 лв., показва справка на градската управа, в отговор на питане на общинари от БСП-София. От Центъра за градска мобилност прогнозират, че за 2017 г. дружеството ще реализира увеличение от 18 млн. лв. на приходите от продадени превозни документи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България