Прогноза на "Екзакта" за разпределението на евродепутатите: ГЕРБ - 7, БСП - 6, ДПС - 3, ВМРО - 1

Снимка: Архив

Четири политически формации могат да имат свои представители в следващия състав на Европейския парламент - това са ГЕРБ, БСП за България, ДПС и ВМРО-БНД. Това показват данни от проучване на „Екзакта Рисърч Груп” за изборите за членове на ЕП от Република България. Равни дялове – от по 42% от избирателите на ГЕРБ и на БСП възнамеряват да гласуват преференциално.

Според изследването ГЕРБ ще има 7 евродепутати, БСП - 6, ДПС -3 и ВМРО - 1.

Прогнозата е изготвена на базата на национално представително проучване проведено в периода 18-22 май 2019 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи, в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”. Изследването е независимо от външно финансиране и е реализирано със собствени средства на „Екзакта Рисърч Груп”.

Редица преки и косвени индикатори, използвани в последните изследвания на „Екзакта”, показват, че на 26 май е най-вероятно да гласуват около 2 млн. избиратели или очакваме избирателна активност в рамките на 26%-32%. В столицата активността ще бъде по-ниска от средната. Извънредни събития и обстоятелства в дните до вота могат да отблъснат или да привлекат още избиратели.

ГЕРБ и БСП влязоха в кампанията с близки резултати. Интригата между двете големи партии привлече почти изцяло общественото внимание. С разгръщането на кампанията ГЕРБ успя да вземе преднина, да повиши резултата си и да изпревари БСП. При този тренд може да очакваме ГЕРБ да печели подкрепа до самия изборен ден. Това с колко ГЕРБ ще спечели вота пред БСП в крайна сметка ще зависи и от избора на нерешилите и колебаещите се.

Данните на „Екзакта” показват още, че евровота се възприема като по-важен от избирателите на ГЕРБ отколкото от тези на БСП. 54% от избирателите на ГЕРБ заявяват, че евроизборите са важни лично за тях, докато това твърдят 45% от избирателите на БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България