Прогресивно-либералният рай(х) и неговите врагове

Карикатура: Иван Кутузов - Кути

„Ловът“ - недвусмислен призив за насилствена разправа с привържениците на Тръмп

Зловещата премиера е отменена. Поне засега

„Прогресивни либерали“ организират лов на хора, които не мислят като тях. За физическо унищожение са набелязани тези, които вярват в Бог, обичат родината, искат свобода от държавна намеса, не мразят хората, които се хранят с месо, не искат да си сменят пола, не искат децата им да слушат открити уроци от „драг-кралици“ в училище, отхвърлят радикалния феминизъм и споделят мечтата на Мартин Лутър Кинг за нация, в която цветът на кожата няма значение, а не расистката „политика на идентичностите“, която обяви белия човек за враг. Ловците разпознават жертвите по емблематичните им бейзболни шапки. Трошат черепите им, за да превърнат тези омразни шапки в кървава пихтия. Избиват ги като вреден дивеч. До крак. Защото нямат право на съществуване. И за да възцари хилядолетния прогресивно-либерален рай(х).

Това е внушението, което без особени художествени заобикалки прави новата холивудска продукция „Ловът“ (The Hunt). Източници от Холивуд твърдят, че първоначално сценарият е бил озаглавен „Сини срещу червени щати“. Недвусмислен призив за насилствена разправа с привържениците на президента Тръмп. В САЩ традиционно обозначават като „сини“ щатите, в които доминират прогресивно-либералите от Демократическата партия, съсредоточени главно по двете крайбрежия, а като „червени“ - останалата част от страната, където устойчиво доминират Републиканската партия и по-консервативните политически нагласи. Дали наистина е било такова заглавието е без значение, защото обявеният сценарий с гореописаното внушение, е кристално ясен. Конкретно: представители на глобалния прогресивно-либерален елит пристигат с частните си самолети в 5-звездно имение, където се забавляват в зловеща игра - лов и избиване на група политически „окаяници“ (deplorables), заловени от либералите по време на молитва. С тази дума, превеждана на български и като „измет“, провалената Хилъри Клинтън си позволи да нарече избирателите на Тръмп през 2016 г. Типажите на жертвите във филма са подбрани така, че открито да наподобяват MAGA-привържениците - т.е. основните социални групи, съставляващи общественото мнозинство в САЩ, което подкрепя президента Тръмп и Републиканската партия. Недвусмислена е и алюзията с емблематичните за поддръжниците на Тръмп червени шапки с надпис „Make America Great Again“.

Продуцент на лентата е известният анти-Тръмп хейтър Джейсън Блум, чийто просташки екстремизъм срещу американския президент стана причина да бъде прогонен с освирквания от фестивал на израелското кино в Лос Анжелис.

През последния месец американският телевизионен ефир беше превзет от кървавия рекламен трейлър на въпросната холивудска продукция. Излъчваше се и докато ехтяха изстрелите, с които изкрейзили откачалки убиха и раниха десетки на 4 август в в Ел Пасо, Тексас, а преди това в Дейтън, Охайо. Агонията на истинските жертви беше озвучена от стоновете на филмовите deplorables, избивани от прогресивните либерали. Премиерата на този филм, определян от създателите си като „сатира“ (колко удобно!), беше планирана за 27 септември. Но масовата обществена реакция срещу бруталното насилие, езика на омразата и политическите внушения, които съдържа, вече принуди телевизия ESPN и гигантът „Юнивърсъл пикчърс“, под чиято шапка е продукцията, да спрат рекламите. А в събота преди обед, на 10 август, стана ясно, че зловещата премиера е отменена. Поне засега. Според популярното издание „Холивуд рипортър“ продуцентите обмисляли някои корекции в сценария, които да смекчат обществената реакция. По повод на филма президентът Тръмп нарече Холивуд, доминиран все още от агитатори на прогресивните либерали: „расистки от най-висша проба“. И заяви, че не те са елитът на Америка, а почтените граждани.

На този фон прогресивно-либералните „елити“ в САЩ в типичен стил използваха трагедията в Ел Пасо за поредна безскрупулна атака срещу него. Цинично използваха трагедията на жертвите за свои партийно-политически цели. Примитивният им пропаганден наратив за кратко беше пообъркан след като се оказа, че част от жертвите от Ел Пасо всъщност са твърди привърженици на Тръмп и подсигуряването на границата с Мексико. Но пропагандата бързо игнорира този факт и обяви, че действащият американски президент бил „расист“, който насъсквал подобни престъпления заради политиката си за ограничаване на нелегалната миграция. В този дух измрънка нещо и Барак Обама, който ще остане в историята главно с гнусното лицемерие да приеме Нобелова награда за мир, след което „миролюбиво“ да разруши Либия и Сирия.

Истината разбира се е друга. Политиката на Тръмп има толкова общо с престъпления като това в Ел Пасо, колкото и политиката на Обама и фамилията Клинтън. През 2014 г. - в средата на втория президентски мандат на Обама с държавен секретар Хилъри Клинтън, ФБР оповести мащабно проучване, според което в периода 2000-2013 г. има устойчив ръст на масови убийства със средно 16 процента годишно (Blair and Schweit, 2014). Виновен ли е Обама за това? А трябва ли да се клейми социалното управление в Норвегия или либералното във Франция, че двете страни далеч изпреварват САЩ по брой на жертвите в подобни масови убийства на 1 милион жители? За Норвегия коефициентът е 1,888, за Франция - 0,347, а за САЩ - 0,089 (Crime Prevention Center). Естествено, че утвърдителните отговори на тези въпроси ще са също толкова глуповати, колкото прогресивно-либералните упреци към Тръмп за трагедията в Ел Пасо.

Сериозните анализи на този тип престъпност сочат, че основните причини по правило нямат нищо общо с политиката, независимо дали тя е либерална или консервативна. Сред причините са психическите заболявания, поведенчески девиации и комплекси, които се дължат на тормоз в училище; патологичното желание за популярност, която се осигурява мигновено от социалните мрежи и медийния интерес при подобни престъпления, недостатъчно строгите психотестове при разрешителните за оръжие.

Не може да се подминава обаче отговорността за ескалацията на омразата, насилието и неуважението към политическия и ценностен плурализъм в демократичното общество, именно на прогресивните либерали. Онези, които у нас наричаме популярно „соросоиди“. Защото те отидоха далеч отвъд легитимната критика към едно демократично избрано управление и потопиха политическата арена в токсична истерия, език на омразата и политическо насилие.

От 15 юни 2015 г., когато Тръмп обяви своята кандидатура за президент на САЩ, досега изминаха повече от 216 седмици. Това са 1512 дни, общо 36 288 часа. През цялото това време прогресивните либерали заливаха Доналд Тръмп, неговите идеи, политика и поддръжници с незапомнена омраза, сатанински обиди, призиви за преврати и насилие. С диаболична наслада разнасяха „отрязаната“ му глава, от която капеше бутафорна „кръв“. Разпространяват меме-образи, където „прогресивно“ мачете реже главата на Тръмп. Уринираха върху звездата му на Алеята на славата в Холивуд. Псуват го, проклинат го. Навсякъде. В социални мрежи, предавания и публични събития. Анти-Тръмп активисти и левите екстремисти от „Антифа“ бият и тормозят жени, мъже и младежи, които носят емблематичните за кампанията на Тръмп червени шапки MAGA. Гаврят се, уволняват, остракират, насилват. Повече от 1000 са вече документираните, включително с видеозаписи, посегателства и престъпления от омраза срещу привърженици на Републиканската партия и на президента Тръмп. Глорифицират анти-Тръмп омразата като политическа култура. Подменят легитимния политически сблъсък на идеи, политики и ценности с варварски крясък и фашизоидна нетърпимост. Безсилни в аргументите, търсят сила в насилието. С хунвейбински фанатизъм се стремят да анихилират всяка друга демократична гледна точка. Разчитат на смразяващия ефект, който носи гневът и обругаването на опонентите от техните онлайн-глутници.

Всичко това осакатява демокрацията. Убива свободата на изразяване. Легитимира екстремистите от всички части на идеологическия спектър. Всеки сам може да направи паралели с манталитета на родното соросоидно малцинство. Но с цинични внушения, като спряната засега холивудска лента „Ловът“, правят първата крачка отвъд демокрацията - там, където се възцарява терора. „Прозорецът на Овертон“ е отворен - промиването на мозъци, за да се банализира злото, като средство за постигане на политически цели и да се нормализира ненормалното, е в ход. Голямото предизвикателство пред съвременното общество е да не допуска тези антидемократични щения да избуяват. Отговорността е на разумните хора и от двете страни на барикадата. Защото никога не бива да се забравя, че без политически различия няма демокрация. А демокрацията се прави от демократи. Всичко останало е от лукавия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи