Продаваме сладка и козметика на Китай

30 наши фирми търсят търговски партньори на азиатския пазар

Стартирали сме 29 процедури за износ

Тридесет български компании вече предлагат храни и козметика на китайския пазар чрез електронната платформа за търговия www.16plus1cloud.org, съобщи за “Труд” изпълнителният директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и Централна и Източна Европа Васил Гелев.

Сама по себе си платформата не “търгува” електронно, а консолидира производители - тя е дигитален логистичен хъб за селскостопански и други продукти от Централна и Източна Европа и Китай. Благодарение на нея в края на миналата година вече са сключени реални сделки за български козметични продукти, посочи Гелев.

В момента на платформата се предлагат 4500 артикула основно от хранително-вкусовата промишленост от различни страни от Централна и Източна Европа.

Китай е много предпазлив при вноса на хранителни продукти. Преди да бъдат внесени, трябва да бъдат подписани двустранни протоколи, гарантиращи безопасността. България има 29 стартирали двустранни процедури за износ. Шест от тях вече са финализирани с подписани протоколи - за люцерна, царевица за фураж, риба и рибни консерви, мляко и млечни продукти, белен слънчоглед, комбинирани фуражи и фуражни добавки.

Съгласно действащите до сега регулации, за да може една българска или от ЦИЕ компания да продава продуктите си чрез електронна търговия в Китай, тя трябваше да открие там собствен офис, да регистрира фирма, да има собствена банкова сметка - всичко необходимо, за да е юридическо лице по смисъла на китайското законодателство.

Чрез платформата производителите могат за свържат електронните си магазини с нея, а връзката й с китайските платформи дава възможност предлаганите стоки да се търгуват в Китай.

Изискване на китайските власти за трансграничен внос на продукти за лична употреба е платформата, която търгува стоката в Китай да е свързана с тяхната агенция митници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика