Продават Общинска банка

Приватизацията е предложена от Трайчо Трайков

Столичната община ще направи пореден опит да продаде мажоритарния си дял от 67% от “Общинска банка” АД, реши градската управа. Банката се включва в списъка на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции /СОАПИ/. Вносител на предложението е общинският съветник от Реформаторския блок Трайчо Трайков.

Той посочи, че оценката за цената на банката предстои да бъде изготвена и разгледана от Надзорния съвет на СОАПИ, а крайното решение е на СОС. От времето при предишния опит през 2014 г. за продажба на общинския дял досега собственият капитал на банката е почти удвоен.

Според Трайков сега е подходящият момент за продажба й. Банката успешно е преминала стрес теста, кредитният й рейтинг е повишен, създадена е среда, в която сделката би била най-успешна, оптимална откъм финансов аспект.

Трайков смята, че сега банката ще може да бъде продадена на максимално висока цена. В момента ситуацията е такава, че банковият пазар у нас минава през фаза на консолидация и всяка от по-малките банки, ще трябва да избере за себе си стратегия за адаптиране към тези условия, посочи Трайков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси