Продават общински жилища на наемателите им

Лъсва надуването на цени от брокери и продавачи на свободния пазар

На следващата сесия на местния парламент, съветниците на Бургас ще разгледат предложения за закупуване на четири общински жилища от наемателите им. Предложенията са внесени от Чанка Коралска, заместник кмет по строителството.

Апартаментите са съответно два в ж.к.”Зорница” и по един в ж.к.”Меден рудник” и ж.к.”Изгрев”. Оценката на жилищата е изготвена от лицензиран оценител, а предложението е апартаментите да бъдат закупени от наемателите им.

Любопитен е моментът за колко са реално оценени, без надуване на цените от страна на брокерите, коментират съветници.

Апартаментът в в „Зорница” например, който е на 51,83 кв.м. и е на първи етаж е оценен на 60 060 лева. /592 евро на кв.метър/, другият апартамент в „Зорница” е 60 кв. м и ще бъде продаден за 68 790 лева /586 евро на кв.м/. В в ж.к.”Меден рудник” малка боксониера от 33 кв.метра е оценена на 24 000 лева./371 евро за квадратен метър/, а в в ж.к.”Изгрев”, 88 кв.метра са оценени на 77 000 лева /447 евро за кв.м/. За сравнение, цените в сайтовете на брокерите в комплексите "Зорница", "Меден рудник" и "Изгрев" за квадратен метър в момента са съответно 955 евро, 509 евро и 811 евро. Разликата е с 369 евро, 138 евро и 354 евро.

Семействата обаче са нуждаещи се, живели са повече от 5 години в жилищата, част от които са на първи етаж и се нуждаят от основен ремонт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони