Продавачка присвоила над 70 000 лв. от заложна къща

Снимка: Архив

43-годишна варненка отива на съд за присвояване на пари и вещи в особено големи размери и за съставяне на неистински документи, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Минка М. е с висше педагогическо образование, но си вадела хляба като продавачка в заложни къщи. Престъпната си дейност жената започнала през 2011 г., когато съпрузи - собственици на заложна къща, я наели като консултант. За 3 г. и 2 месеца Минка съставила над 400 фалшиви заложни билета, с помощта на които присвоила 71 294 лв. Първата измама извършила на 21 ноември 2011 г., когато фиктивно приела златни обици с тегло 9,5 грама, за които изплатила 400 лв. В действителност към заложния билет Минка прикрепила позлатени обици за 3 лв., а парите прибрала за себе си. По тази схема до януари 2015 г. успяла да присвои 69 303 лв. и вещи на стойност 1991 лв., се сочи в обвинителния акт на Районната прокуратура, който е с впечатляващия обем от 110 страници.

Измамите лъснали, след като собствениците установили множество необслужени договори за залози с изтекъл срок, както и липса на достатъчно приходи въпреки ежедневната дейност на къщата. Назначили ревизия, която показала, че много от заложените накити от благороден метал всъщност са евтини ментета. При залавянето на крадливата продавачка у нея били открити още три фалшиви заложни билета, с които се готвела да присвои поредните суми от работодателите си. До момента Минка М. не е била осъждана. Предстои Варненският районен съд да насрочи дата за разглеждане на делото срещу нея.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България