Продължават изследванията на водата заради арсен в община Бойчиновци

В три села от община Бойчиновци продължават да изследват водата, след като хигиенната инспекция засече завишено съдържание на арсен, съобщи БНР.

Заради проблема, в края на миналата седмица, регионалният министър Николай Нанков заяви, че предстоят промени в управлението на ВиК - Монтана.

Замервания на водата, подавана в селата Кобилек, Бели брег и Громшин прави на седмица ВиК-Монтана. Според кмета на община Бойчиновци Светлин Сретениев, хората са наясно с проблема и спазват указанията. „В момента тече прокурорска проверка. Всеки ден се замерват нивата на арсен във водата“, коментира той.

Всеки ден ВиК доставя вода на населението с водоноска, каза управителят на дружеството инж. Валери Иванов. За поливане, за животни, за водопой, мрежата си работи. Само е спряна за питейни нужди и за готвене. Водоноската обикаля селото и хората си знаят кога ще мине и имат вода за пиене.“, уточни Иванов.

Със случая са запознати и специалисти от БАН и "Басейнова дирекция" - Плевен, допълни той. „Проблемът е още от 70-те-80-те години на миналия век и имат разработки какво да се направи. До момента, до който нищо не се направи, ще си продължиме по предписанието. Може да ни е скъпо, обаче здравето на хората е най-важно.“, коментира Валери Иванов.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България