Критики на САЩ към Турция заради военната операция срещу кюрдските бойци

Продължават критиките на Съединените щати към Турция заради продължаващата шести ден турска военна операция "Ефратски щит", предаде БНТ.

Анкара обяви, че започва бойни действия в северната част на Сирия, за да прочисти района от членове на "Ислямска държава" и кюрдски бунтовници.

Съобщенията, че основна цел на турската армия са кюрдските бойци, обаче станаха повод за редица коментари във Вашинтон.

Американският министър на отбраната Аш Картър съобщи, че кюрдските Сили за защита на народа се изтеглят на изток от река Ефрат, каквото е искането на Анкара. Картър призова Турция да се съсредоточи върху борбата с групировката "Ислямска държава", а не да атакува кюрдски бойци от сирийските бунтовници.

"Призоваваме всички участници в бойните действия да спрат да воюват по между си, а да се концентрират върху общата заплаха - "Ислямска държава". Оценяваме усилията както на турската армия, така и на сирийските части - те правят много в опита си да спрат джихадистите, но е време да спрат да се бият по между си".

Турският президент Ердоган подчерта, че военната операция в Сирия ще продължи, докато джихадистите и кюрдските сили не спрат да представляват заплаха за сигурността на страната му.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка