Продължават преговорите за съставяне на управляваща коалиция в Германия

Все още не е ясен изходът от преговорите за съставяне на управляваща коалиция в Германия. Разговорите продължават днес на обяд, въпреки че срокът, поставен от канцлера Ангела Меркел, изтече.

По план днес Християн-демократическия съюз на Меркел трябва да обсъди резултатите от консултациите за създаване на управляваща коалиция с либералите и "зелените".

По-рано германският канцлер изрази надежда, че безпрецедентната тристранна коалиция между нейните консерватори и две по-малки партии може да успее. Официални преговори могат да започнат само ако се прецени, че предварителните разговори са успешни.

Проектоспоразумението е 61 страници, а разискванията продължиха до късно през нощта.

Председателят на Свободната демократическа партия на Германия (СвДП) Кристиан Линднер изрази оптимизъм, че оставащите различия между партиите, искащи да изградят коалиционно правителство в страната ще бъдат превъзмогнати.

По думите на Линднер е постигнат прогрес по много въпроси, но все още има различия относно климатичните изменения и миграцията.

„Ние решихме да използваме следващите дни, за да превъзмогнем оставащите различия“, заяви той. „Подобен исторически проект не трябва да се проваля заради няколко недостигащи часа“, добави той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа