Протестиращите майки: Агенцията за хора с увреждания е куха

Снимка: Пламен Стоименов/архив

Преговорите по финансовите разчети на проектозакона за личната помощ ще продължат и следобед. Освен майки на деца с увреждания, на срещата при министър Бисер Петков участва и националният омбудсман Мая Манолова.

Протестиращите майки и Мая Манолова не коментираха пред журналистите никакви финансови разчети. "Нямаме новини в момента. Утре има заседание на Националния съвет на хората с увреждания, по време на което ще бъде обсъден законопроектът с финансовите разчети, с възможните варианти, така че имаме един обективен срок, утре в 2 часа, но просто дотогава, или поне до края на днешния ден, трудно можем да говорим за числа", обясни Манолова, цитирана от БНР.

Работата се спъва заради реален регистър за хората с увреждания. Този, който е изготвен по европроект в Агенцията за хората с увреждания, не върши работа.

"Той е кух, като агенцията. Те не знаят какви са специфичните потребности на хората с увреждания, какви неща се намират и какво им е нужно. Два милиона са усвоени, а ние питаме къде е регистърът?", каза Вера Иванова.

Законът за личната помощ на хората с увреждания трябва да е максимално прецизен, допълни Росица Букова, председател на Движението на българските майки. "Не можем да си позволим да не бъдем прецизни, когато има цифри и това са сериозни цифри, ние трябва да бъдем наистина много взискателни по отношение на хората, които имат нужда от тях", каза Букова.

След София, Варна и Бургас, семейства на деца и младежи с увреждания направиха протестен палатков лагер и в Русе - пред сградата на общинската администрация.

Родителите на деца и младежи с увреждания настояват както за увеличение на инвалидните пенсии, така и за адекватно прилагане на правилата за отпускане на помощни средства: Имам една леля, която има епилепсия. Преди три години ѝ дадоха антидекубитален дюшек. Тя се чуди какво да го прави. Ето къде са излишните пари. На човек, който няма нужда, му се дава, а държавата ги плаща.

"Да не ви обяснявам за  количката на сина ми. За две гуми за ремонт, "Социални грижи" ни отпуснаха 460 лева. Какви гуми купуваме ние? Аз не вярвам да струват толкова. Къде отиват тези пари? Разликата къде отива?", обясни протестираща майка.

Протестът на родителите в Русе ще продължи докато не се направят стъпки за промяна на системата за социално подпомагане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България