Продължават преговорите по сделката за Брекзит в Лондон

Снимка: Архив

Преговорите по сделката за Брекзит в Лондон продължават и през уикенда. Британският премиер Тереза Мей е готова да продължи разговорите. Това се казва в изявление на говорител, цитирано от "Ройтерс".

Кабинетът се готви за заседанието на Европейския съвет в сряда, 10 април и е направило конструктивни предложения, се казва в изявлението.

Лейбъристите, обаче, са разочаровани от преговорите до момента, се казва в тяхно изявление от вчера.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че Мей е изпратила писмо до Европейския съюз с искане за допълнително отлагане на Брекзит до 30 юни, съобщават британските медии.

Обединеното кралство трябва да излезе от ЕС на 12 април, а британският парламент все още не е одобрил никакво споразумение за излизане.

Мей е предложила, ако британските депутати одобрят споразумение за оттегляне навреме, Великобритания трябва да може да излезе от ЕС преди изборите за Европейски парламент на 23 май.

Но тя посочва, че Великобритания ще се подготви за провеждане на евроизбори, в случай че британските депутати не постигнат разбирателство.

Британският премиер изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да поиска удължаване на Брекзит преди срещата на лидерите на страните членки на ЕС следващата сряда в Брюксел.

Тя поиска удължаване до края на юни на последната среща на върха на ЕС, която се състоя малко преди 29 март, датата, на която Обединеното кралство първоначално трябваше да излезе от ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа