Продължават срещите на Мая Манолова и Бисер Петков с майките на деца с увреждания

Снимка: Пламен Стоименов/архив

Продължава работата по финансовите разчети за това колко ще струва осигуряването на лична помощ за хората с увреждания, предаде БНР. Към момента няма данни какви са реално потребностите на различните групи такива хора. Това стана ясно след среща на протестиращи майки и омбудсмана Мая Манолова със социалния министър Бисер Петков.

Срещите ще продължат и следващите 3 дни, като във вторник ще има заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Омбудсманът и майките не се отказват от искането максималната лична помощ на месец да е една и половина минимална заплата, но тя да се получава само от най тежките случаи, които са те са около 10 000. Така таванът, отнесен към сегашната минимална заплата, ще е 765 лева на месец.

"77 000 са лицата с увреждания, които имат нужда от чужда помощ. Елементарната сметка би била на тези 77 хиляди да сметнем средно по някакви часове и да ги умножим по някакво число - не това е смисълът на предложението на майките на деца с увреждания", обясни Мая Манолова.

"Идеята е личната помощ да се предоставя съобразно конкретните потребности. И сега дават по 90 лева на всеки - независимо дали е в будна кома или просто има затруднения в придвижването, но работи и може да се издържа сам", добави омбудсманът.

Майките искат индивидуална оценка по методика, която да е приложение към закона.

"Искам този социален работник да дойде да види сина ми как изглежда и да реши", посочи една от тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България