Продължава обновяването на парка „Борово око” в Търговище

Снимка: Архив

Нови алеи ще има и около езерото, където се подменя и растителността

С изграждане на нови алеи около езерото продължават ремонтите на парка „Борово око”, съобщиха от общината в Търговище. Премахват се старите плочи, които ще бъдат пренаредени. Ще се подменят изпочупените през годините, за да се обособи зона около водното пространство от около 2,40-3 метра за преминаване.

Паралелно се прави прочистване на стара и изсъхнала растителност от скатовете, на чието място ще бъдат засадени нови борови дървета, а около самото езеро ще има 50 нови върби. Преди това от там бяха премахната опасни, прогнили тополи, които застрашаваха преминаващите през парка и около езерото.

Обновяването на емблематичния парк „Борово око” започна през ноември, припомнят от общинската администрация. Тогава беше асфалтирана централната алея, изградени бяха нови градински пространства, места за почивка и други.

Преди началото на традиционния пролетен панаир ще бъде преасфалтирана и на т.нар. „Алея на занаятите“, която е пред изложбените зали на художествената галерия.

Работи се и по намиране на алтернативен източник за водоподаване към езерото, след като беше спряно захранването от язовира, заради прогнилите тръби, които наводняват земеделски площи и вилни имоти. От напоителни системи търсят решение на проблема по своя линия, но за целта било нужно сериозно финансиране. По тази причина от общинската администрация пък преминаха към алтернативи за спасяване на езерото.

Всички ремонтни дейности се извършват от общинско предприятие, за да се икономисат средства и да се контролира по-добре работата. Плановете са основните дейности до приключат до пролетно-летния сезон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България