Продължава посещението на папа Франциск у нас

Втори ден от историческата визита на папа Франциск в България. Днес главата на Римокатолическата църква ще посети бежанския център "Враждебна", след което ще замине за град Раковски.

Там папата ще отслужи Света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово". С част от католическата общност Светият отец ще се срещне в църквата "Св. Архангел Михаил".Посещението на папа Франциск у нас ще завърши със събитието за мир на площад "Независимост" в София. На него той ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители различни вероизповедания.

Шест деца и техни представители ще държат запалени факли - символ на мира. На сцената ще има маслиново дърво и рози - символ на България. Кметът на Раковски Павел Гуджеров каза пред БТВ, че е голямо вълнение да се посрещне папата."Направихме всичко, което трябваше, напълно сме готови за неговото посещение, каза той. Франциск основно ще се движи с папамобила. Как се е появил католицизмът в Раковски? Историци предполагат, че католицизмът се е появил в района на град Раковски преди няколко века. Първите, които приемат вярата, са наследници на павликяните, след срещи с мисионери-фарнцисканци от Босна, Дубровник и Албания. Предполага се, че днес католическата общност по тези земи се състои от около 12 хиляди вярващи. В храм "Пресвето Сърце Исусово" в квартал Генерал - Николаево папа Франциск ще отслужи литургия с първо причастие за над 200 деца от цяла България. Вече са определени тези, които може да присъстват.

"Няма как този храм да побере всички. Плюс това причастието се дава на децата от цяла България. Което още повече лимитира местата. Тук ще бъдат единствено един родител с детето, което ще приема причастието, някои от гостите, които ще дойдат заедно с папата, журналисти, енорийски свещеници и като цяло това са хората, които ще влязат в църквата", обясни отец Младен Плачков, свещеник в "Пресвето Сърце Исусово".В храм "Свети Архангел Михаил" в Секирово Светият отец ще се срещне с представители на католическата общност. Иванка Плачкова е доброволец в храма от 14 години и помага с готвенето. Тя ще трябва да приготви храна за 40 души от делегацията на папата. Менюто ще бъде обикновено - салати, предястия, супа и кисело мляко, както и баница. А основното ще бъде печено със зеленчуци. Ремонтът на храма започва още преди обявяването на визитата. Сега вярващите са доволни, че ще посрещнат Светия отец подобаващо.

Въпреки че в Раковски живее най-голямата католическа общност у нас, за първи път града ще бъде посетен от папа. Пътят на папа Франциск ще мине покрай една от местните забележителности - жилищен блок с лика на единствения досега папа посетил България. Живущите са предупредени да съберат прането от просторите.Посещението на папа Франциск приключва утре сутрин, когато ще отпътува за Северна Македония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България