Проектират космически Ноев ковчег и летище за ракети

Варненски ученици и студенти представят идеи в два конкурса на НАСА

Летище за ракети и космическа колония, която досущ като Ноевия ковчег може да спаси човечеството при глобална катастрофа, са новите български проекти, които ще се представят на два конкурса на НАСА тази година. Разработват ги ученици и студенти под ръководството на доц. Веселка Радева от ВВМУ "Н. Вапцаров". Трима младежи от инженерния факултет на висшето училище са авторите на идеята за летище за космолети.

То е оформено като гнездо на лястовица, от които летателните апарати могат да излитат както хоризонтално, така и вертикално, обясни пред "Труд" доц. Радева. Проектът ще се конкурира с 80 иновативни младежки идеи в конкурса "Студентски аерокосмически предизвикателства". След селекцията до представяне на конференция ще бъдат допуснати от 5 до 7 проекта. "България участва в тази надпревара за първи път. Идеята на младежите е много интересна, защото обезпечава една от индустриите на бъдещето - космическият туризъм. Вече има хора, готови да платят стотици хиляди долари, само за да се качат в орбита и броят им непрекъснато расте. Затова частни агенции са разработили малки космически кораби за 2 до 5 пътници. Именно за такива космолети е летището на нашите студенти", разказа доц. Радева.

НАСАСпоред нея на ученическия конкурс на НАСА за космически колонии, в който почти всяка година печелим призови места, екипи от гимназисти ще представят 2 проекта. Първият е "Дийп спейс" - колония извън Слънчевата система, чиито жители ще работят за усвояване на нови пространства от Космоса. Вторият - "Юни спейс", е подобие на Ноевия ковчег, тъй като на първи етап може да приюти 1 млрд. души в близост до Земята.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България