Проектират новата библиотека на Варна до лятото

Проект за нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ ще бъде готов до лятото, след което ще започнат процедурите за избор на изпълнители. Това стана ясно по време на изложба с 11-те наградени проекта, избрани от международния конкурс, организиран от Община Варна. В надпреварата участваха 370 предложения от цял свят.

Изложбата бе открита във фоайето на библиотеката от кмета Иван Портних, Емилия Милкова, директор на библиотеката, и Тодор Балабанов – председател на ОбС. Поздравителен адрес бе изпратен от Емил Радев, евродепутат и посланик на библиотеките по света.На събитието присъстваха и представители на Architects for urbanity – холандски екип, който спечели проекта.

"Вярвам, че колегите от холандското студио, които спечелиха първото място, ще предадат бързо проекта, за да можем да започнем строителството през 2018 г. В историята на града ни има събития, в които чуждестранни творци с помощта на варненци създават знакови обекти. Например- Морската градина, дело на чешкия паркостроител Антон Новак! Затова сме европейски град, в който традиции и новаторство вървят ръка за ръка“, каза кметът.

Договорът за проектиране е за около 600 000 лв., а индикативната стойност за цялостното изграждане на сградата е около 30 млн. лв. Общината проучва различни възможности за осигуряване на финансирането. Новата библиотека във Варна ще бъде първата в страната от 30 г. насам.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони