Проекти вдигат амфитеатър и озеленяват кранове на пристанище Варна

В пленер за визията на порта участваха международни екипи от архитекти

Уникални проекти на международни екипи от архитекти предложиха решения за промяна ва визията на най-голямото пристанище у нас. Те участваха в пленера на тема"Адаптация на Пристанище „Варна – Изток“ за нови обществени пространства”, който се проведе под патронажа на главния архитект на морската столица Виктор Бузев, шеф на журито.

На първо място се класира екип от България и Македония с проект за откриване на амфитеатър на кея и озеленяване на крановете -гиганти, разположени на него, както и използването им за покривни тенти на различни събития. Второто място бе отредено за проект на икип от Турция и България, озаглавен „Crossing Walls”, впечатляващ с анализ на приемствеността между миналото, настоящето и бъдещото на крайбрежната зона и оригиналните пешеходни мостове, които свързват Морската градина с пристанище Варна-Изток.

Четвърто място зае екипът България/София, а пето място си поделиха екип Румъния и екип България/Варна. Проектът на варненския екип, под название „Porta”, предвижда оригинална планировка, с пристан за яхти и огромно колело, подобно на „London Eye”, което стъпва частично в морето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България