Проектът за завода за горене на боклук не е спрян

Европейската комисия извършва оценка

Проектът за изграждане на инсталация за производство на енергия от РДФ на Столична община не е спрян, съобщиха пред „Труд“ от Столичната община. Те уточниха, че проектът е в процес на оценка от Европейската комисия. Според градската управа не отговарят на истината твърденията на лидерът на БСП-София Калоян Паргов, че проектът е спрян , както и че е объркана пътеката за кандидатстване за финансиране.

От градската управа съобщиха, че за проекта е изготвен доклад за съответствие от „Джаспърс“ (механизъм за техническа помощ на ЕК, ЕИБ и ЕБВР), който потвърждава, че той отговаря на изискванията на Оперативна програма „Околна среда“. „Проектът беше одобрен на национално ниво през есента на миналата година и изпратен за последваща оценка от Европейската комисия. Пътеката на кандидатстване следва стриктно регламента за т.нар. „големи проекти“, казват от „Московска“ 33. „Процесът на оценка продължава. На този етап е поискана допълнителна информация във връзка с режима на държавните помощи. Срокът за възстановяване на разходи по оперативните програми от настоящия програмен период е декември 2023 г.“, коментираха от общината.

Подобно мнение споделя и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков: „Твърдението на БСП – София, че проектът за изграждане на инсталация за производство на енергия от RDF гориво е спрян, е категорична лъжа. Той е в процес на оценка“, каза Герджиков. „Използването на толкова важни за столицата теми в предизборната кампания е безотговорно и би могло да накърни в дългосрочен план интересите на софиянци. Жалко е, че сме свидетели на подобно нещо. Призовавам колегите от опозицията към повече сериозност и политическа дълбочина по време на кампанията. Работата за града ни трябва да продължи и след изборите“, коментира още председателят на СОС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони