Проектът за здравна карта хвърли в тревога шуменските лекари

Ако остане, пациентите ще трябва да се лекуват във Варна

Проектът за Национална здравна карта-2018 г. отнема легла от жизнено важни отделения в МБАЛ-Шумен и обрича пациентите да пътуват до Варна, за да получат лечение. За това алармираха медици от шуменската болница в петък, а дружеството на Лекарския съюз в здравното заведение излезе с нарочно становище.

Специалистите искат спешна среща с областния управител, депутати, представители на политически сили, кметове на общини, защото "съществува риск да бъде застрашено осигуряването на здравно обслужване на гражданите".

Ако този проект остане, има риск болницата да бъде без гръдна и детска хирургия, без очно отделение. Отнети са легла за 3-то ниво на компетентност в отделения, акредитирани за такова, като неврология и УНГ. Намалени са леглата за 2-ро ниво на компетентност в ключови специалности - неонатология, кардиология, пулмология и фтизиатрия, инфекциозни болести, урология. По проекта за очни болести са определени 4 легла, а за да има отделение са нужни минимум 5.

"Неизвестно от кого и на база на какви данни са изготвени тези промени", питат докторите и са категорични, че има сериозни разминавания с проекта и предложението от Областната комисия по здравеопазване-Шумен.

Всичко това ще доведе до реална опасност болницата да престане да съществува като заведение за активно лечение, а пациенти да се пренасочват към лечебни заведения във Варна.

Според д-р Ивайло Петров, началник на неврологично отделение, има разнобой между акредитацията на лечебните заведения и новата здравна карта. "С акредитацията, която получаваме, доказваме какви дейности можем да извършваме, а с въвеждането на здравната карта става така, че това, което имаме, не можем да го използваме. Картата има чисто репресивни функции върху болниците“, заяви д-р Петров.

Д-р Петко Загорчев пък, обяви, че "здравната карта дава престъпен инструмент в ръцете на здравната каса“ и това може да смачка болниците. Той напомни, че скоро в Шумен ще има много медицински сестри, които се обучават във филиала на Медицинския университет от няколко години, но навярно те няма да има къде да работят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България