Проект за 70 млн. евро прави Варна европейски здравен център

Медицинският университет /МУ/ във Варна разработва стратегически проект, който ще промени облика на здравеопазването в Североизточна България и ще превърне морската столица в европейски здравен център, съобщи ректорът на МУ проф. Красимир Иванов. Висшето училище  кандидатства пред ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" за 70 млн. евро, с които да  изгради център за върхови постижения в транслационната и персонализираната медицина.

Той ще е без аналог у нас и ще има модерно оборудвани  сектори по нуклеарна медицина, радиохимия,  радиофармация, както и роботизирана система за микробиология и вирусология. В центъра ще се прави прецизна диагностика на редки болести чрез декодиране на човешкия геном, като целта е да се усъвършенства персонализираното лечение, обясни проф. Иванов.

Проектът е продължение на мащабните инвестиции на МУ във варненските болници, които са клинични бази за обучение на студенти и специализанти. Последното вложение е високотехнологичен оперативен микроскоп за над 200 000 лв., който вече работи в клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Св. Анна". Той гарантира максимална прецизност при сложни интервенции, сигурност и по-бързо възстановяване за пациента, поясни ръководителят на клиниката проф. Светослав Калевски.

За пример той даде жена с огромна мозъчна аневризма, която бе изписана в добро здраве вчера 5 дни след сложната операция. Към апаратурата е монтирана система за наблюдение, която позволява студентите в реално време да наблюдават интервенциите. Клиниката в "Св. Анна", в която годишно се лекуват над 1100 души от цялата страна и от чужбина, е първата на Балканите с подобен  микроскоп, подчерта проф. Калевски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България