Проект среща учител с ученици в пловдивска галерия

Изложба, посветена на художника Любомир Самарджиев (1937 – 1999 г.), се открива тази вечер в галерия „Резонанс“ в Пловдив, където експозицията ще остане до 14 януари. Тя е от творби на негови ученици от Художественото училище за изящни и монументални изкуства „Цанко Лавренов“.

35 години след завършването на втори випуск в неговия клас, известните днес художници Евгения Панчова, Онник Каранфилян, Светлозар Чавдаров и Стоян Куцев благодарят с тази изложба на своя учител за неговата „изключителна роля за изграждането ни като личности и художници“. Изложбата е част от проекта „Учител и ученик“ на галерията.

Любомир Самарджиев е дългогодишен живописец и преподавател в Средно специално художествено училище за изящни и монументални изкуства „Цанко Лавренов“, а впоследствие и негов директор. Творчеството му се вписва по особен начин в многообразието на пловдивската школа с преклонението си към националните духовни ценности и непостижимото чувство за поезия, естетика и хармония.

Любомир Самарджиев е роден на 17 декември 1937 г. в Пловдив, а през 1961 г. завършва Художествена академия - София, специалност живопис при проф. Ненко Балкански. От 1965 до 1972 г. работи и живее в Смолян, а след това се премества в Пловдив. Участва в общи и представителни изложби (Букурещ, Москва, Лайпциг, Хамбург, Мюнхен, Ленинград, Париж, Анкара, Истанбул, Атина).

Има множество самостоятелни изложби в България и чужбина. Умира на 9 август 1999 г. „35 години са изминали откакто сме завършили класа на Любомир Самарджиев през 1982 г. – втория випуск на Средно специално художествено училище за изящни и монументални изкуства „Цанко Лавренов“. Като се има предвид изключителната роля на нашия учител, за изграждането ни като личности и художници, решихме да направим изложба, посветена на отишлия си без време изключително добър човек, художник и преподавател, който ни даваше това, от което имахме нужда в онази възраст на израстване и оформяне като индивидуалности“.

Това казват учениците от класа на Любомир Самарджиев, които продължават пътя на своя учител в сферата на изкуството. Евгения Панчова работи активно живопис и инсталации. Онник Каранфилян твори в сферата на графиката. Светлозар Чавдаров създава скулптурни творби, а Стоян Куцев –обогатява неконвенционалното изкуство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони