Произвеждат Q8 в Словакия догодина

С два нови SUV модела ще бъде увеличено продуктовото портфолио на Audi. През 2018 г. в завода на компанията в Словакия ще започне производството на Q8, а година по-късно във фабриката в Унгария стартира асемблирането на компактния Q4. През изминалата година Audi пласира на пазара около 650 000 SUV автомобила от моделите Q2, Q3, Q5 и Q7. Повишеното търсене на този тип превозни средства форсира лансирането на още нови модели.

Бъдещият Q8 бе показан като концепт на изложението в Женева през март. Прототипът е оборудван със хибридна задвижваща система, която комбинира шестцилиндров бензинов двигател 3,0 TFSI и електромотор. Общата мощност на пакета възлиза на 476 конски сили и 700 Nm. Спринтьорските качества на модела са образцови - ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,7 секунди и развива максимална скорост 275 км/ч. Преходът на заредения автомобил достига 1200 км. Серийният вариант обаче, поне в началото на жизнения цикъл, ще бъде оборудван с конвенционални двигатели от гамата на новия Q7.

Всъщност Q7 и Q8 ще имат много общи технически компоненти и идентични размери (около 5 м дължина и 2 м широчина). Снижаващият се покрив на Q8 придава на каросерията облика на купе с по-атлетично излъчване. Концептът от Женева показва как ще изглежда бъдещият сериен автомобил. Предницата е агресивна с огромна решетка, големи въздуховоди и тесни фарове. Широките раздути калници, задният спойлер на покрива, алуминиевият дифузьор и овалните изпускателни тръби допълват спортния стил на модела. Той се очертава като сериозен конкурент на вече утвърдения BMW X6, а също и на Mercedes GLE Coupe.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили