Производителите вдигнаха цените

Поскъпването при електроенергията, парното и газа е с 9,9% за година, а в преработващата промишленост - с 4,5%

Производителите са повишили цените за пети пореден месец, показа националната статистика. През ноември индексът на цените на производител нараства с 0,6% спрямо октомври, а на годишна база - с 5,7%.

Спрямо ноември 2016 г. при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ повишението е с 9,9%, в преработващата промишленост - с 4,5%, а в добивната - с 3,8%.

В преработващата индустрия по-съществено увеличение на цените се наблюдава при производството на основни метали - с 11,3%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7,3%, както и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5,1%. Намаление е регистрирано при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти, и при превозните средства, без автомобили - по 2,3%.

На месечна база - спрямо октомври 2017 г. цените се увеличават в преработващата промишленост - с 0,9%, като най-голямо е при тютюневите изделия - с 1,9%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0,8%.

В добивната индустрия е отчетено намаление - с 1,5%, a при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма промяна.

Само на вътрешния пазар предприятията са вдигнали цените с 5,8% през ноември спрямо година по-рано. На международния пазар увеличението е с 5,7%, като в преработващата промишленост ръстът е с 6,1%. Поскъпване има при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 13,8%, и при това на основни метали - с 12,3%.

##########

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика