Производителите на мед искат субсидии

Търговци слагат по 200% надценка от буркан

Във Враца и Кюстендил очакват до 30% по-нисък добив

Страхуват се от споразумение за засилване на вноса в Европа от Южна Америка

Производителите на мед искат субсидии, ако страните от ЕС и тези от Южна Америка - Аржентина, Бразилия, Уругвай, Парагвай, сключат търговското споразумение за по-голям износ на продукта. Те предлагат директно подпомагане за опрашителната дейност на пчелите.

“Голямата заплаха на бранша тази година е търговското споразумение между Европа и Южна Америка за внос от 45 хиляди тона мед”, каза инж. Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз. Ако то се осъществи, Европа може да остане без български мед, тъй като изкупните цени на европейския пазар могат да паднат и да затруднят износа на българските пчелари, предимно за Западна Европа.

“В България произвеждаме между 10 и 12 хиляди тона годишно, а консумираме около 2000 тона, другото количество остава за износ”, каза още пчеларят.

Аржентина е една от най-големите страни-производители на пчелен мед в света с добив от 51 хиляди тона годишно, следвана от Бразилия с добив от 39 хиляди тона, предимно на акациев мед. Цените на бразилския мед на дребно достигат рекордно ниските от 1,5-2 долара, а на едро ще са още по-ниски, притесняват се пчеларите.

Освен за меда, при сключване на сделката между страните от Латинска Америка и тези от ЕС, се отворят нови търговски възможности за износ на говеждо и пилешко месо, царевично и соево брашно, кафе, плодове и плодови сокове.

Медарят се оплака и че в България вносният мед подбива качествения наш продукт. У нас търговците масово внасят украински и китайски мед на по-ниски цени от българския.

“Изкупната цена на българския пчелен мед е унизително ниска. За миналогодишната реколта цената за буркан на едро върви по 3,80 и 4 лева, а цената на дребно на пазара е три пъти по-висока”, каза за “Труд” инж. Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз. Според него ниската изкупна цена, която търговците поддържат на българския мед, се дължи главно на вноса на украински и китайски продукт, които подбиват цените на бг продукцията.

По-малко мед тази година очакват пчеларите на места в страната. “Във Враца и Кюстендил алармират за до 30% по-нисък добив от миналогодишния”, сподели председателят на Обединен български пчеларски съюз.

 

Държавата е отпуснала

600 хиляди лева за отровените кошери

Един от големите проблеми на бранша, които браншът открои, е отравянето на пчелите с пестициди. През май тази година в Добричко и Бургаско са загинали стотици хиляди пчели. “Пчеларите възстановиха с много труд и средства отровените пчелни семейства и това се отрази на медосбора, защото закъсняха с развитието на семействата”, каза инж. Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз. Той уточни, че държавата е отпуснала 600 хил. лв. субсидии: “Те са крайно недостатъчни, но все пак е признание, че пчелите ежегодни биват тровени от недобросъвестни арендатори”. “Пчеларите получиха за 100% умряло семейство по 118 лв., до 50% - около 50 лв.”, допълни пчеларят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес