Производители и научни експерти се събират на празник в Долината на прасковите

Земеделски производители, специалисти и научни работници се събират в сливенското с.Гавраилово, което ще бъде домакин на празника "Златна праскова", под патронажа на министъра на земеделието и храните. Тридневният форум ще започне на 24 юли с художествена изложба на Димитър Рачев, ще продължи със срещи между производителите.

Официалната програма ще е на 26 юли, когато ще се състои научна кръгла маса, ще има демонстрация на земеделска техника, на капково напояване, на линия за заготовка на праскови за износ. Конкурси за снимки на тема "Нй-вкусната праскова", за най-бързо ядене на праскови и за най-пивка прасковена ракия ще съпътстват научните дискусии.

Отглеждането на праскови е традицонен поминък за Сливен и близките населени места, които попадат в Долината на прасковите. Празникът се провежда за 17-ти пореден път, организатори са общината в Сливен, земеделското министерство, кметството и читалището в Гавраилово, Институтът по овощарство в Пловдив, Организацията на производителите "Българска праскова", Националната служба за съвети в земеделието.

На снимката: Баба Стефания от Гавраилово се превърна в талисман на празниците "Златна праскова". Всеки път жената приготвя специалитети от вкусния плод и черпи гости и участници с домашна прасковена ракия, която сама приготвя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България