Производители на бира събраха пари за църква

Домашни майстори на бира показаха майсторлък на есенния Фестивал на пивото в шуменското село Кюлевча. По левче за голяма халба вървеше елексира, а средствата се трупаха в помощ на местния храм "Св.Порок Илия". Малко под 500 лв. са успяли да съберат производителите продавачи, каза секретарят на читалището организатор Стоянка Пашова. Средствата ще бъдат от полза и ще се вложат в ремонт на оградата на църквата, осветена в далечната 1857 г.

Майстори на кехлибарена течност от Кюлевча, съседното село Мадара и Шумен и още стотици почитатели на пивото си дадоха среща на фестивала и обменяха технологии. Предлагаше се пшенична тъмна бира, пушен ейл, английски ейл. Дегустатори ги хвалеха, че домашното пиво е по-плътно от заводското. Имаше и състезание по надпиване - спечели го бираджия, който погълна три халби за 90 секунди.

Само след две седмици на 30 октомври в село Кюлевча пак ще има пиене и ядене на корем. Тогава е Фестивалът на младото вино и домашния суджук. Изданието е юбилейно, пето по ред и по традиция пак кметът Веселин Тодоров ще вае  наденици на мегдана.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони